Dünyanın pek çok farklı yerinde “bacon” olarak bilinen pastırma, eski bir besin saklama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel bir gıda ürünü olan bu et türü mezelerden atıştırmalıklara kadar tüm öğünlerde kullanılabiliyor. Üstelik girdiği her yemeği lezzetlendirdiği gibi pratikliğiyle de yemek yapmayı daha zevkli bir hâle getiriyor. Yemek programları sayesinde adını geniş kitlelere duyuran meşhur paçanga böreği de pastırmayla yapılıyor. Coşkun Et, her damağa ve her tarife hitap eden pastırma ürünlerini geniş bir yelpazede sunuyor. Siz de değişik lezzetler deneyimlemek ve sofranızdaki çeşitliliği artırmak için bu ürünlere şans verebilirsiniz.
Pastırma, kurutulup salamura edildiği için pişirilmeden tüketilebiliyor. Sıcaklığa dayanıklı olduğu için de kolayca bozulmuyor. Ayrıca içindeki su buharlaştırıldığı ve fazla yağlarından arındırıldığı için beslenmesine dikkat edenlerin baş tacı oluyor. Pastırma, doğa aktiviteleriyle ilgilenenlerin de kurtarıcısı oluyor. Örneğin, kampa giderken çantanıza pastırma atıp pişirmeye gerek duymadan kolayca tüketebilirsiniz. Siz de en doğal koşullarda en kaliteli malzemelerden üretilen Coşkun Et pastırma çeşitlerini farklı gramajlarda satın alabilirsiniz. Damak zevkinize göre antrikot pastırma ve çemensiz dilim pastırma seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Hun Türklerinin Mirası: Pastırma
Kayseri’nin yerli et konservesi pastırma, sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Eski bir Türk yiyeceği olan ve Kayseri ile özdeşleşen bu eşsiz lezzet, binlerce yıldır mutfaklarımıza misafir oluyor. Eski bir Türk yiyeceği olan pastırmanın mucidi Hunlar olarak biliniyor. Romalı yazar Weber-Beldamus’un kitabında geçen “Hunlar yemek tanımazlar; yaban etleri ile atın sırtında, baldırları arasında ezdikleri yarı pişmiş eti yerler.” ibaresi de pastırmanın milli bir yiyecek olduğunu kanıtlıyor. Pastırmayla ilgili en ayrıntılı bilgilere ise Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde rastlanıyor. Evliya Çelebi bu kitapta 17. yüzyılda Kayseri’de pastırma imalatının olduğundan bahsediyor. Bu durum pastırma üretiminin çok eski zamanlara dayandığını gösteriyor.
Kültürümüze mal olan bu et türü, Türklerin göçebe yaşam tarzından izler taşıyor. Orta Asya bozkırlarında yaşayan göçebe Türkler, savaşçı özelliklerini kaybetmemek ve her zaman güçlü olabilmek için daha çok hayvansal gıdalarla besleniyorlardı. O zamanlar saklama koşulları kısıtlı olduğu için yiyecekler ya konserve ediliyor ya kurutuluyordu. Devamlı hareket hâlinde olan Türkler de çiğ et çabuk bozulacağı için eti tuzlayıp kurutuyorlardı. Bu şekilde hem taşıma kolaylığı hem sağlık yönünden faydalı oluyordu. Tarihin ilk fast food yiyeceği diyebileceğimiz bu et türünü atalarımız aç kalmamak için tüketiyordu. Günümüzde ise pastırma artık bir ihtiyaçtan çok daha fazlası olarak görülüyor. Gelişen yemek kültürüyle pastırma, kendi başına tüketilebileceği gibi sulu yemek ve hamur işlerini lezzetlendirmek için de kullanılabiliyor. Bununla birlikte paçanga böreği gibi bazı tariflerin ana malzemesi de olabiliyor. Gerek humusun üzerine gerek kuru fasulyenin içine çok yakışıyor. Bazen de beyaz etle kullanılıp bambaşka bir lezzete eviriliyor. Kahvaltı sofralarınızı şenlendirecek pastırmalı omlet ve menemen de akla gelen ilk pastırmalı tarifler arasında yer alıyor. Kısaca bugün pastırma, hayatta kalma aracından ziyade yemekleri güzelleştirmek için kullanılan bir besin oluyor.
Coşkun Et’in Birbirinden Lezzetli Pastırma Çeşitleriyle Tanışmaya Hazır mısın?
Türk kültüründe sevilerek tüketilen pastırma, kurutulmuş et ürünleri arasında yer alıyor. Etlerin tuzlanması, yıkanması, kurutulması ve çemenlenmesi ile elde ediliyor ancak kırmızı et gibi hemen tüketilemiyor. Kırmızı et, kesilip dilimlendikten sonra raflardaki yerini alırken bu et türü bir dizi işlemden geçtikten sonra sofralara geliyor. Kurutulmuş et grubunda yer alan pastırmanın hazırlanması da epey meşakkatli oluyor. Öncelikle besili ve sağlıklı hayvanların etleri iki döş, iki but, iki sırt ve iki kol olmak üzere toplam sekiz parçaya ayrılıyor. Ayrılan parçalar kemik, sinir ve fazla yağlardan arındırılıp dikdörtgen şeklinde kesiliyor. Daha sonra et parçalarının yüzeyleri tamamen tuzla kaplanıp yaklaşık bir gün bekletiliyor. Salamura işleminden sonra etler güzelce yıkanıyor, bu gıdaların üzeri çemenle kaplanıyor ve askıya alınıp 7-15 gün kurutmaya bırakılıyor. Çemenleme aşamasında ete özel bir aroma ve lezzet vermesi için çeşitli baharatlar karıştırılıp macun kıvamına getiriliyor. Özel karışım baharatlar ile hazırlanan pastırma çemeni, ete bakteri bulaşmasını önleyerek koruyucu bir etki sağlıyor. Bu sayede pastırma çabucak bozulmayıp uzun süre tüketilebiliyor. Bunun dışında çemen, pastırmanın kurumasını engelliyor ve eti lezzetlendiriyor.
Üretimi yapılan pastırmalar etin alındığı bölümlere göre antrikot, tütünlük, bacak, bohça eniği, but dilmesi, kuşgömü, kürek dilmesi, mehle, potuk ve şekerpare gibi isimlerle anılıyor. Antrikottan elde edilen gıdalar, en lezzetli ve kaliteli pastırmalar arasında yer alıyor. Etin sinirden tamamen arındırılması ile hazırlanan antrikot pastırma, daha az yağ ve daha çok protein içeriyor. Dolayısıyla özellikle formuna dikkat edenler ve diyet yapanlar, daha çok bu pastırma çeşidini tercih ediyor. Siz de damak zevki farklı olanlar için birden fazla alternatif sunan Coşkun Et pastırma çeşitleri arasından kendinize uygun olanları kolayca seçebilirsiniz. Çemenli ve çemeni sıyrılmış pastırma çeşitleri sayesinde yemeklerinize lezzet katabilirsiniz.
Türk Mutfağının Vazgeçilmez Lezzeti Pastırmanın Kalori Değeri Ne Kadar?
Faydası çok olsa da birçok kişi kırmızı etin kilo aldırmasından şikayetçi oluyor. Birçok et çeşidine göre daha az yağlı olan pastırma ise formunu korumak isteyenler için harika bir alternatif olarak sık sık tercih ediliyor. Bu et türü fazla yağlarından arındırıldığı için yüksek kalori içermiyor. Peki, hafif bir lezzet olan pastırma kaç kalori? Pastırma çemenli ve çemensiz olarak tüketildiği için her iki seçenekte de kalori miktarında farklılıklar görülüyor. Yarım yağlı çemenli pastırmanın bir porsiyonunda yaklaşık 75 kalori, buna karşılık gelen miktarda yarım yağlı çemensiz pastırmada ise yaklaşık 80 kalori bulunuyor.
Hemen hemen aynı kalori değerlerine sahip olan pastırma çeşitlerinin besin değerlerinde ise çok ufak farklılıklar görülüyor. Öncelikle her iki pastırma çeşidi de hiç karbonhidrat içermiyor. Yarım yağlı çemenli pastırmada 4,17 gram, çemensiz pastırmada ise 4,47 gram yağ bulunuyor. Ayrıca protein bazında çemensiz pastırma 9,81 gram değeriyle karşımıza çıkarken çemenli pastırmada bu oran 8,85 olarak görülüyor. Çemensiz pastırma 7,50 mg kalsiyum, 3,00 demir, 18 mg kolesterol, 10,80 mg sodyum, 55,50 mg potasyum ve 1,20 ui A vitamini içeriyor. Çemenli pastırmada ise 9,30 mg kalsiyum, 3,90 mg demir, 18 mg kolesterol, 10,80 mg sodyum, 55,50 mg potasyum ve 1,20 ui A vitamini bulunuyor. İçeriğinde birçok değerli vitamin ve mineralin bulunduran bu tarihi lezzetin besin değerlerinin korunabilmesi için çok iyi koşullarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Coşkun Et, kaliteli ve sağlıklı etlerle buluşabilmeniz için yalnızca hazırlık aşamasında değil, paketleme aşamasında da büyük bir titizlikle çalışıyor. Siz de özel yöntemlerle hazırlanan ve özenle paketlenen Coşkun Et pastırma çeşitlerini raf ömrü süresince güvenle tüketebilirsiniz. Yalnız ürünlerin taze kalabilmesi için sizin de uygun saklama koşullarına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer pastırmayı buzdolabında tutacaksanız paketi açtıktan sonra yiyeceğiniz kadar almalı, ardından ambalajın üzerini hava almayacak şekilde kapatmalısınız. Pastırmayı buzlukta saklamayı düşünüyorsanız eti porsiyonlara ayırıp alüminyum folyo ile sarabilir ve sonrasında saklama kabına koyabilirsiniz. Bu şekilde pastırmaları 6 aya kadar tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.
Pastırma, Faydaları ile Daha Sağlıklı Bir Yaşam Sunuyor
Aroması ile damakta hoş bir tat bırakan pastırma, her çeşidi ile pek çok fayda sağlıyor. Büyük bir protein kaynağı olan bu besin, sporcular ve beslenmesine dikkat edenler tarafından sık sık tercih ediliyor. Peki, protein zenginliği sunan ve dünyanın en sağlıklı eti olarak bilinen pastırmanın faydaları neler?
● Az işlem görmüş bir et türü olduğu için besin değerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Bu sayede vücut için gerekli vitamin ve minerallerin pastırma tüketilerek alınması mümkün oluyor.
● Pastırma çemeni önemli bir gıda koruyucu olduğu için etin küflenmesini önlüyor. Ayrıca etin üzerindeki çemen öksürüğü yumuşatmaya ve kadınların regl dönemini daha rahat atlatmasına yardımcı oluyor.
● İştah artırıcı bir etkisi olan pastırma, yeme bozukluklarında destekleyici bir gıda olarak tüketilebiliyor. Özellikle büyüme çağındaki çocukların iştahlarını açarak sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunuyor.
● Vücut sıcaklığını dengeliyor.
● Diyabet riskini azaltıyor.
● Kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı oluyor.
● İyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi yükseltirken kötü kolesterolü yani LDL’yi düşürüyor.
● İçeriğindeki yüksek protein değerleri sayesinde enerjinizi yükseltip kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı oluyor.
● Sindirimi destekleyerek gaz ve mide problemlerini gidermeye katkıda bulunuyor.
● Zengin bir potasyum kaynağı olduğu için iskelet ve kas sağlığını destekliyor.
● Düşük kalorili etler arasında yer alan pastırma kilo aldırmıyor, aksine vücuttaki yağ yakımını hızlandırıp diyeti destekliyor.
● Tansiyonu dengelemeye yardımcı oluyor.
● Böbrek hastalıklarının tedavi sürecine katkıda bulunuyor.
● A ve C vitamini bakımından zengin olan pastırma, anne sütünü artırıyor. Bunun dışında A vitamini göz sağlığını korurken C vitamini de kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor.
● Pastırma vücudun kalsiyum ve demir ihtiyacını gidererek bağışıklığı güçlendiriyor. Üretiminde doğal yöntemler kullanıldığı için toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor.
● İlerleyen yaşlarda alzheimer ve demans gibi beyinle ilgili hastalıkların oluşma riskini azaltıyor.
● İçeriğindeki selenyum, akciğerlerdeki oksidatif stresi azaltıyor.
Coşkun Et, Pastırma Fiyatlarıyla Bütçenizi Yormuyor
Sırasıyla söküm, açım, tuzlama, yıkama ve kurutma aşamalarından geçen pastırma; kırmızı ete göre daha maliyetli olabiliyor. Neyse ki Coşkun Et, tüketicinin bütçesini gözetiyor. Marka, pastırma fiyatları açısından sunduğu avantajlı seçenekler ile bu ürünlere herkesin ulaşmasını sağlıyor. Siz de pastırma kilosu bütçe dostu fiyat aralığında olan bu ürünler sayesinde avantajlı bir alışveriş deneyimleyebilirsiniz. Coşkun Et’te pastırma tüketiminize göre seçebileceğiniz farklı gramajlara sahip paketler, büyük bir çeşitlilik sunuyor. Siz de 100 gramlık, 250 gramlık ve 500 gramlık paketler hâlinde sunulan Coşkun Et pastırma çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Bu ürünler arasından damak zevkinize ve tüketim alışkanlıklarınıza uygun olanları kolayca satın alabilirsiniz.
Seçtiğiniz pastırmaları ister kahvaltı sofralarında tüketmek ister farklı tarifleri lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz. Pastırma, çocuklara eti sevdirmek için de güzel bir araç. Bu et türünü sandviç ve tostların içine koyarak çocuklara sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Dilerseniz börek ya da sulu yemeklerinizi de pastırma ile lezzetlendirip çeşnili bir tat elde elde edebilirsiniz. Pastırma çiğ et sınıfına girmediği için pişirmeden de tüketilebilir. Pratik paketler ile sunulan ürünleri piknikte ya da bahçede kurduğunuz sofralarda kullanabilirsiniz. Pastırmalı humus, pastırmalı pizza ve pastırmalı su böreği ile konuklarınızı şaşırtabilirsiniz. Güne doyurucu ve lezzetli bir kahvaltıyla başlamak isterseniz pastırmalı yumurtayı deneyebilirsiniz. Ağızda dağılan ve yumuşacık lezzetiyle mutluluk veren pastırma çeşitleri ile siz de unutulmaz sofralar hazırlayabilirsiniz.
Günün her öğününde tüketebileceğiniz pastırma çeşitlerini Coşkun Et’te bulabilirsiniz. Damak tadınıza ve ihtiyacınıza göre antrikot ve çemensiz dilim pastırmayı seçebilirsiniz. Dilimlenmiş ya da dilimlenmemiş paketler arasından tercihinizi yapabilir, dilediğiniz gramajdaki ürünleri sepetinize ekleyebilirsiniz.